Om oss

Om föreningen

Fagersta Teaterstudio/Norrby Teater startade den 15 september 1955, 2015 firar teatern 60 års jubileum och är en av de äldsta stationerade amatörteaterföreningarna i landet. Själva huset restaurerades helt av pionjärmedlemmarna med nestorn Einar Bergvin i spetsen, det var innan en mangårdsbyggnad från 1858.

Teatern har en scen och salong med plats för 55 personer i publik på övre våningen och en träningssal på bottenplan, även en cafélokal, några kontorsrum och ett mindre sminkloge samt en klädgarderob.

Under de första decennierna satsade Teatern mycket på svensk dramatik, för att därefter spela mycket skiftande pjäser under alla år. Klart att Norrby Teatern var en föregångare och förebild för den framväxande amatörteatern i landet under 50–60-talen.

Föreningen firade sextioårsjubileum hela året. Men vårat stora firande hade vi den 19/9 2015 som blev en lyckad och glädjerik dag.

Ni kanske har lagt märke till den teatermaskprydda rondellen utanför teatern. Norrby teater har tillsammans med konstnären Claes Wiberg arbetat fram den skulpturen. Den invigdes under stor pompa i december 2002.

Konstnären Claes Wiberg skriver om sin skulptur:
” En stiliserad bild av de två teatermaskerna gjorde jag till utgångspunkt i mitt arbete.
Jag har försökt komma åt något som känns enkelt, anspråkslöst och igenkännbart och har därför valt att göra de två teaterprofilerna vända mot varandra, som om de har med varandra att göra. Och de har det. En bild av själva livet, ett möte på jobbet, en glad granne som vunnit på tips eller en helt vanlig vardagskonflikt. Du som betraktar skulpturen väljer ifall du vill se det som finns där eller inte. Materialet jag har valt är järn. Ett självklart val med tanke på den verklighet som präglat Fagersta genom historien ”
Claes Wiberg konstnär.

Vårt huvudmål med vår Teater är att Teatern skall få fortsätta att vara ett alternativ av god kvalité för barn, ungdom och vuxna i Fagersta. Alla skall ha möjligheten att prova på sin egen förmåga i konstnärligt, dramatiskt skapande i en gemenskap med andra.

Norrby Teater är en ideell förening med styrelse som har ekonomiskt och arbetsgivaransvar. Föreningen får ett årsanslag från Fagersta kommun.

Drama och teater